top of page

Сайт-специфік перфоманси в Угорщині

У червні 2018 ЦКР Тотем представляв Україну на Літній Академії «Діячі Соціальних змін» в Угорщині, яка на два тижні об’єднала театри різних жанрів. Її головний фокус полягав у поєднанні теоретичного та практичного навчання в процесі створення арт-продукту. Ми презентували Театральну Лабораторію Центру Тотем та Insight dance group – разом ми розробили новий майстер-клас з сайт-специфік-перфомансу із застосуванням методик фізичного театру, мови тіла, фото та відео документування процесу та його аналізу. Ми провели низку майстер-класів для міжнародних учасників та угорських молодих культурних активістів та залучили їх до сайт-специфік перфомансів у місті Мішкольц.

Головна ідея Літньої Академії була у тому, що люди, які створюють сучасний театр, працюють задля побудови конструктивного діалогу як у своєму суспільстві, так і діалогу між різними культурами. Її спрямованість на навчальні практики та культурний обмін розширили як особисті, так і культурні горизонти учасників. Пр

ограма була розроблена угорською організацією Pro.Progression та підтримана Erasmus+. Центр культурного розвитку «Тотем» став партнером цього міжнародного проекту.

Протягом двох тижнів ми співпрацювали та обмінювалися досвідом та креативними практиками з театрами з різних країн Європи – Франції, Іспанії, Італії, Іспанії, Польщі, Сербії, Угорщини. Insight dance group провів майстер-класи по сайт-специфік перфомансу. Сайт-специфік (або Мистецтво середовища) спирається на втручання митця в окрему локацію, специфічне місце, у якому завдяки діям митця народжуються нові контексти. Митець взаємодіє з середовищем (урбаністичним чи природним) і через свої дії досліджує його топографію, особливості, і в процесі цього дослідження створюється мистецький продукт. Власне, сам процес дослідження за допомогою мови тіла, відчуттів та взаємодії з середовищем і є арт-продуктом.

Юлія Артеменко, хореограф Insight dance group leader says:

«Для мене цей процес – це магія моменту, відчуття злиття та розчинення у дії, просторі та групі. Це знайомство і взаємодія з середовищем на іншому рівні, з іншими правилами, з іншої точки зору. І найголовніше – це перформативний процес, для якого точкою відліку є певний простір – це можуть бути вулиці міста, урбаністичні об’єкти, ландшафти.»

Протягом Літньої Академії ми розробили новий майстер-клас з сайт-специфік-перфомансу із застосуванням методик фізичного театру, мови тіла, фото та відео документування процесу та його аналізу. Ми створили серію сайт-специфік перфомансів в місті Мішкольц, у його сільських околицях, а також у незвичних локаціях – таких, як відома Печерна купальня. Територією перфомансів став також університетський парк завдяки сучасним скульптурам, зробленим з індустріальних машин або їхніх деталей – ці урбаністичні об’єкти не лише вдало вписані у парковий ландшафт, але й є прикладом мистецького ресайклінгу та досвідом ревіталізації, який ми привезли з собою з Угорщини.

Результати майстер-класів можна побачити тут:

Архив
Пошук по тегам
Ми у соцмережах
  • Totem
bottom of page