top of page

17-й фестиваль «Terra Futura»

2018 рік. Сучасна поезія, зіркова фотографія, перфоманси художників-каліграфів з Південної Кореї, хепенінги у Ботанічному Саду – все це 17-й фестиваль «Terra Futura». У цьому році ми згадували Василиска Гнедова – поета-футуриста, який жив у Херсоні, автора «Поеми жесту» або «Поеми кінця», яка не мала слів і читалася з білого аркуша одним мовчазним жестом. Мистецький жест – який він сьогодні?

Вперше в рамках фестивалю було виокремлено поетичний блок. Його ми провели разом з літературно-музикальним рухом «Поетична шафа», який об’єднав талановитих авторів. Terra Futura створила і презентувала «Поетичну мапу Херсону» (відео) - 17 поетів в різних 17 локаціях читали свої вірші. Проте фестиваль ми розпочали не з цього відео, а з «Відкритого мікрофону» на площі Свободи. В цей день всі бажаючі могли прочитати свої твори, зокрема громадську лірику. В цей день в Херсон приїздив Президент України, і в цей день «Вільний мікрофон» перетворював Херсон на Місто Поезії.

Сучасну фотографію на фестивалі представляв Сергій Мельниченко, лауреат однієї з найбільш престижних міжнародних премій в області фотографії Leica Oscar Barnack Award, який привіз з собою на наш Artist talk своїх учнів з фотостудії з Миколаєва. Перегляд робіт та дискусія залишили по собі не лише враження, але й плани на майбутню співпрацю Херсона та Миколаєва.

У центральній виставковій залі відбулася ключова подія фестивалю – виставка художників з Південної Кореї та України. Чіонгчо Лі та Мун-Тае Міонгсіог Кім привезли в Херсон свій проект «Двоє чоловіків танцюють з пензлем» - і це був перший показ їхнього мистецтва в Україні. На відкритті Чіонгчо Лі грав на старовинному корейському інструменті, а Мун-Тае дійсно танцював з пензлем на полотні, створивши величезні ієрогліфи.

Органічно у виставку вписалися роботи української художниці Світлани Михайловой – учасниці перших фестивалів Terra Futura на початку 2000-х. Художниця досліджує власну та колективну пам'ять, емоції, внутрішній світ людини. Її роботи поєднують сучасну живописну манеру з українськими традиційними, добре впізнаваними елементами – вишивка, подушка, іграшка. Світлана представила кілька серій робіт, які разом ми знали «Ви та Я».

Фестиваль завершився хепенінгом «Недоїдки» та звуковою інсталяцією «Вічні слова» (автори Генадій Чернега та Світлана Михайлова) у Ботанічному Саду. Хепенінг мав форму пікніка, до якого долучилися відвідувачі, а те, що залишилося від посиденьок на траві, автори огородили стрічкою – і пояснили, що це і є результат мистецької акції. А до розпису білих сорочок, які висіли на дереві, що промовляло слова доброти та любові на 16 різних мовах, долучилися і наші художники, і друзі з Кореї.

Всім дякуємо за участь та натхнення – і до зустрічі у наступному році!

Архив
Пошук по тегам
Ми у соцмережах
  • Totem
bottom of page