top of page

Site specific performance. Херсон

Сайт-специфік перфоманс – це поезія тілесності в урбаністичному просторі. Це сучасна взаємодія людини та міста. Мистецтво, частиною якого може стати будь-хто та будь-що. Цей унікальний експеримент ми здійснили у 2018 році у Мішкольці (Угорщина), і ось нарешті він відбувся у Херсоні. Ми отримали досвід, який ні з чим не можна порівняти.

Ми розпочали з лекції про сайт-специфік не лише як про новомодну течію, а як про інструмент взаємодії з містом. Ми показали все різноманіття сайт-специфіку – від звукових інсталяцій до пластичних етюдів, від дивних скульптур до жестів. Ми розповіли як еволюціонувало мистецтво, і чому білі стіні галерей змінилися на нові «спеціальні» простори.

Для тих, хто насмілився стати учасниками сайт-специфік перфомансів у Херсоні, протягом місяцю тривали заняття в студії сучасного танцю Insight під керівництвом хореографа Юлії Артеменко. В одній групі перформерів опинилися і лікар-психіатр, і 13-річна школярка, і домогосподарка, і актриса. Завданням було навчитися відчувати одне одного, взаємодіяти як ціле і при цьому заповнювати собою міський простір.

Наступним етапом були сайт-специфік перфоманси у Херсоні та їхня документація. Група перформерів здійснила 4 виходи у місто і відпрацювала на понад 50 локаціях. Документація матеріалів – це добірка фотографій, зроблених фотографом Максом Афанасьєвим, а також відео, з якого було створено відеоролик і поширено через соц.мережі.

Презентація результатів Відкритої школи сайт-специфік перфомансу відбулася у відкритому просторі та лекторії Urban CAD. Під час презентації було не лише показано задокументовані матеріали, але й залучено аудиторію до перфомансу. І це було дійсно незабутньо.

Навіщо це? Чому ми цим займаємося? Відповідь проста. Для нас сайт-специфік став тими ліками, які допомогли не лише сприйняти, але й пережити та по-справжньому прийняти своє місто. Це така пластично-урбаністична терапія, після якої позбавляєшся стресів життя у Херсоні та починаєш бачити горизонти, до яких хочеться йти. Так вийшло, що перфомерам вдалося під час своїх (здавалося б абстрактних) дій доторкнутися до проблем міста – це і спонтанні сміттєзвалища, і погані тротуари, і вандалізм, і бездомні тварини. Про все це ми розповіли мовою незвичайного та незвичного мистецтва. І хоча вочевидь сайт-специфік – мистецтво надтонке та надчутливе, воно зробило нас сильнішими.

Проект реалізовано за підтримки програми Culture Bridges. Вона фінансується Європейським Союзом, підтримує розвиток професіоналів в українському культурному та креативному секторах та сприяє їхній співпраці з організаціями та окремими особами в ЄС. Програма Culture Bridges здійснюється Британською Радою в Україні у партнерстві з EUNIC — Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу.

Архив
Пошук по тегам
Ми у соцмережах
  • Totem
bottom of page